Samstag, September 17, 2005

Warum Deutsch lernen? ( I )



Ziua limbii germane 2005

Limba germana asigură accesul la o moştenire culturală importantă

Germana este... limba lui Goethe, Einstein si Freud. Există şi scriitori contemporani de limbă germană de recunoaştere mondială, de ex. laureaţii premiului Nobel pentru literatură Gunter Grass şi Elfriede Jelinek.

Germana este... cheia unor schimburi de succes intre studenţi şi oameni de ştiintă. Sistemul german de educaţie oferă – prin peisajul universitar tradiţional, foarte ramificat – multiple posibilităţi pentru toate domeniile.

Germana este... foarte la modă. Germania dă tonul şi in topurile de muzică pop: Interpreţi ca Xavier Naidoo, Die Toten Hosen si Wir sind Helden cu textele lor in limba germană sunt indrăgiti in toată lumea.

Germana este... limbă de predare in aprox. 100 de şcoli din Romania. Acolo fie se predă limba germană ca limba maternă, fie sunt pregătiţi elevii pentru obţinerea Diplomei de limba germană nivelul II (DSD II). În special tinerii români au recunoscut importanţa pe care o are invăţarea limbii germane pentru viitorul lor : in momentul de faţă sunt aprox. 200 000 de elevi care invaţă limba germana.

Germana este... pur si simplu utilă!

Germana este o limbă cu autoritate in Europa

Limba germană se bucură de o popularitate crescândă: aproximativ 20 de milioane de oameni din intreaga lume au invatat limba germana ca limba străină (DaF) şi 100 de milioane vorbesc limba germană ca limba maternă.

Germana este limba cea mai răspândită in UE : Limba germană este limba maternă pentru circa un sfert din populaţia UE.

Germana este una dintre cele trei limbi de lucru ale Comisiei Europene si limbă oficială in nouă state europene.

România se află inaintea aderării la Uniunea Europeană. In contextul european, cunoaşterea unei limbi străine devine cea mai importantă ca niciodată.

Germania asigură avantaje pe piaţa forţei de munca

Germania este cea mai mare piaţa de desfacere din Europa, a treia mare ţară industrială din lume, iar in 2004 a fost declarată pentru a treia oară campion mondial la export.

Pentru România, Germania constituie cel de-al doilea partener însemnat de afaceri şi unul dinte cei mai importanţi investitori. Peste 10.000 de firme germane isi desfăşoară deja activitatea în România, numarul lor fiind in continua crestere. Acestea sunt în cautarea unor colaboratori calificaţi care să aibă cunoştinţe de limba germană.

Sursa: Institutul Goethe

www.goethe.de/bukarest/

Keine Kommentare: